Zeeuws - Zeeuwser - Zeeuwst

                      DE WEEK van het ZEEUWSE BOEK 31 oktober t/m 11 november

Tja, hoe Zeeuws wilt u het hebben ?

De Zeeuwse Boekenprijs (sinds 2003) stelt de volgende voorwaarden aan ingezonden titels:

Het ingezonden boek moet minstens aan een van de twee volgende voorwaarden voldoen:
a. Het boek gaat over een Zeeuws of over een aan Zeeland gerelateerd onderwerp;
b. Het boek is geschreven door een Zeeuwse- of een uit Zeeland afkomstige auteur.

Als boekenverkoopster sinds 1997 droom ik ook wel eens over het schrijven van een kinderboek, dat boek zou zich dan afspelen in de polders, de natuur of op het platteland...... van Zeeland natuurlijk, ik loop al een tijdje rond in de provincie.

Geboren en op school gegaan in Driewegen, leren zwemmen in de kaai van Ellewoutsdijk. Vuurtje stoken aan de zeedijk van de WesterscheldeOp de fiets door De Poel naar school in Goes. Voetballen op 't durp en later ook volleyballen in Ovezande en zo in De Klomp gerold. Uitgaan in 's Heerenhoek en ooit ook wel met de boot naar Kloosterzande. Werken achter de bar bij camping Scheldeoord in Baarland. Mijn moeder, broertje en zusje verhuisden naar Oostburg, ik dwaalde rond met m'n hond in de Zak van Zuid-Beveland. En dan al die vriendjes; ooit één in Yerseke mét een boot. Zeilen en zwemmen in de Oosterschelde ! Door bomma en bompa een binding met Vlissingen,  de boulevard en de loodsen. Het bos en strand van opa/oma en Toos rondom kasteel Westhove, dwalen door de Manteling tussen Oostkapelle en Domburg. Ik ga daar nu nóg zwemmen. Gewoond in Borssele, Oudelande en nu al jaren in Wolphaartsdijk. De kinderen groeiden op in de polder met trekkers, 'n grote tuin, dieren, blubber en voetballen op de ring van Oud-Sabbinge. Fietsen en wandelen met de hond door de uitgestrekte polders, langs het Veerse Meer en het Pietbos. Ik wil hier nooit meer weg, Zeeland is prachtig !!!

Wat voorwaarde b betreft zou ik dus, een door mij geschreven boek, kunnen aanmelden voor De Zeeuwse Boekenprijs.....maar het is nog niet geschreven. Tot die tijd verkoop ik tweedehandsboeken via mijn bedrijf De Boekenwurm en er is een groot assortiment boeken beschikbaar in de categorie "Zeeland" zowel met betrekking tot voorwaarde a & b.

31 oktober  barst De Week van het Zeeuwse Boek weer los, dit jaar voor de 28e keer !!!
 

De Week van het Zeeuwse Boek is een jaarlijks terugkerend evenement van de gezamenlijke boekhandels in Zeeland, waarin boeken centraal staan die gaan over Zeeland, zich daar afspelen of geschreven zijn door Zeeuwse auteurs. De Week vindt doorgaans plaats in de maand oktober/november. Net als bij de Boekenweek van het CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) kent De Week van het Zeeuwse Boek een geschenkboek, dat bij besteding van een bepaald bedrag gratis wordt weggegeven. In het kader van De Week van het Zeeuwse Boek wordt sinds 2003 de Zeeuwse Boekenprijs uitgereikt. Deze wordt georganiseerd door ZB Planbureau en de Bibliotheek van Zeeland.
Hierbij gaat het om nieuwe boeken.

Dit jaar schreef Rinus Spruit het geschenk: Dokter worden is niet moeilijk. Levensberichten van Jan Cornelis de Man

De Boekenwurm uit Wolphaartsdijk handelt in tweedehands boeken. Met een grote voorliefde voor Zeeland is in de afgelopen 25 jaar een behoorlijk tweedehands assortiment boeken verzameld met een link naar Zeeland; Zeeuwse schrijvers als Rinus Spruit, Vantoortelboom, Wies de Bles, Carolijn Visser, enzovoort, enzovoort. Ook boeken over Zeeland; bv alle dorpen uit de Zak van Zuid-Beveland beschreven door J. de Ruiter, boeken over Michiel de Ruyter, geschiedenis en natuur van Zeeland, teveel om op te noemen.

Ook zijn er kinderboeken die zich afspelen in Zeeland in voorraad.
Dorothé Tempelman-Venselaar schreef oa;
Een droom van een moord
1295 De slag om Baarland
Krijn en de magische speer
Op zoek naar de schat in de Zak van Zuid-Beveland
Helden van de Honte
Van Martinus de Kam is USO in de Oosterschelde
Van Gerard Verkuil is Pissebedden en Spitfires

Het boek van Bram Coomans,  Wolphaartsdijk bij de gratie van Oostkerke is (nieuw) verkrijgbaar via De Boekenwurm.

Wellicht is dit een aanleiding voor een bezoekje aan De Boekenwurm ?
U bent van harte welkom !!!

De Boekenwurm - Wolphaartsdijk