Nieuws

Bram Coomans een schrijver uit Wolphaartsdijk

Een schrijver uit Wolphaartsdijk.

Ooit heeft zijn dochter, Amber, saxofoon gespeeld bij het tienjarig jubileum van De Boekenwurm maar dat is al een flinke tijd geleden. Nu kwam ik er, per ongeluk, achter dat mijn dorpsgenoot schrijver is !  Al minstens 2 boeken op zijn naam: Karel V, keizer van Zeeland en verre ommestreken & Van God vergeten en dan nu (2023)

                                   Wolphaartsdijk, bij de gratie van Oostkerke

Dit is het bijzondere verhaal van het voormalige eiland Wolphaartsdijk. Eeuwen geleden ontstaan, grotendeels verdronken en daarna beetje bij beetje op de zee teruggewonnen tot het op den duur aan Zuid-Beveland werd vastgeklonken. Als ergens de Zeeuwse wapenspreuk ‘Ik worstel en kom boven’ gestand gedaan is, dan is het wel in het polderlandschap tussen het Veerse Meer en de vroegere Schenge. Vele kilometers binnendijk en twee van de vijf overgebleven woonkernen weerspiegelen er de roerige bewonings- en ontstaansgeschiedenis. 

Wolphaartsdijk, bij de gratie van Oostkerke beschrijft gedetailleerd, maar toch kort en bondig het ruim duizendjarige wordingsproces van het gebied; van onbedijkte schorren tot bewoonbaar en vruchtbaar akkerland. Het is tegelijk het verhaal van de samenhang tussen het huidige dorp Wolphaartsdijk en het vroegere ambacht Oostkerke.

(Bram Coomans is afkomstig van Schouwen en woont sinds 1999 in Wolphaartsdijk. Hij verdiept zich in aspecten van de Zeeuwse geschiedenis en deelt zijn kennis door er over te schrijven en lezingen over te geven. In 2017 verscheen zijn op Schouwen gesitueerde historische roman “Van God vergeten”, in 2021 publiceerde hij  een  historische  verkenning met de titel “Karel V, keizer van Zeeland en verre ommestreken” en in 2023 volgde “Wolphaartsdijk, bij de gratie van Oostkerke”.)

Ik vind geschiedenis, en dan met name over de plaatsen waar ik woon(de) of een binding mee heb, uitermate interessant. Dinsdag 19 september geeft Bram een lezing in Herberg de Griffioen in Wolphaartsdijk.

Lezing: De bijzondere geschiedenis van Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk.
Op dinsdag 19 september a.s. vanaf 19.30 uur zal onze dorpsgenoot Bram Coomans aan de hand van een Power Point presentatie vertellen over zijn onderzoek naar het ontstaan van Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk met omliggende polders en vroegere dorpen. De lezing is gebaseerd op zijn onlangs verschenen boek Wolphaartsdijk, bij de gratie van Oostkerke,
ofwel: het verhaal van een verdronken en herrezen eiland.

 

Noodkreet

zie de foto !

Koken zonder grenzen 16 september

Tijdens Koken zonder Grenzen staat de culturele keuken van de gemeente Borsele centraal. We maken kennis met de diversiteit aan gewoontes, tradities en smaken in de keukens van de inwoners van de gemeente Borsele. Welke rol spelen koken, eten en drinken in de verschillende culturen die in de gemeente Borsele vertegenwoordigd zijn?

                 De Boekenwurm is daar ook met KOOKBOEKEN

Cultuurdag Borsele 2023: Koken zonder Grenzen - Culturele Raad Borsele

Zaterdag 16 september van 14.00 - 22.00

Dorpshuis De Burcht in Kwadendamme

Noodkreet

Wie helpt De Boekenwurm ???

.........wordt vervolgd......

 

Het is leuk in Kats

Afgelopen weekend was ik in Kats om kunstboeken aan de man/vrouw te brengen.

In het kader van Kunstspoor Noord-Beveland was ik uitgenodigd door de eigenaar van de Knutselschuur van Sien om kunstboeken uit te stallen. Leuk dorpje, gemoedelijke sfeer, veel toeristen en fietsers én heerlijk weer. Heeft u het gemist ???? Jammer !

Maar komend weekend is de herkansing want op zaterdag 26 en zondag 27 augustus kunt u weer genieten van KUNSTSPOOR op Noord-Beveland www.kunstspoor.nl 

Het Kunstspoor is een kunstroute die wordt uitgezet om het publiek de weg te wijzen naar de kunst van de op Noord-Beveland wonende en/of werkende kunstenaars en de op het eiland gevestigde Galeries.

Dus ook komend weekend 26 en 27 augustus KUNSTBOEKEN (en meer) in

De Knutselschuur van Sien - Noordlangeweg 5 - Kats (van +/- 12.00 - 16.00)

 

 

 

ZOMERLEZEN in Wolphaartsdijk van 1 aug t/m 31 aug 2023

Het OOGSTFEEST is net achter de rug, voor De Boekenwurm een succesvolle dag dankzij de tomeloze inzet van de vrijwilligers Elly en Kien  !!!

                         En nu alweer het volgende: ZOMERLEZEN

                                                             CPNB

                                              1 juni t/m 31 augustus

Een zomer vol leesplezier!

De zomer blijft dé tijd om lekker te lezen. In de tuin, op het strand, in de tent of aan het zwembad. En natuurlijk op reis of in de trein. Vakantie begint met boeken. De zomer is tenslotte een goede tijd om eens lekker een boek te kopen en heerlijk achter elkaar uit te lezen !

Daarom komen er vanaf 1 augustus, om een uur of vijf 's middags, weer de bekende gekleurde kastjes van De Boekenwurm voorin de winkel van de familie de Koster - Boon's Dagmarkt  Hoofdstraat 37 in Wolphaartsdijk. In de kastjes deze keer romans, literatuur, enz.

Voor 0,50 per boek wordt u de nieuwe eigenaar. Elke werkdag, dwz van maandag t/m vrijdag, zullen de kastjes aangevuld worden. Gaat dat zien !

Zaterdag 29 juli OOGSTFEEST in Wolphaartsdijk

------------Zaterdag 29 juli van 10.00 tot 17.00 OOGSTFEEST in Wolphaartsdijk--------------

Zoek de boerinne die zit te spinnen en daarbij staan boeken van De Boekenwurm.

3 kastjes met boeken over Zeeland, boerderijen, vee, ambachten, spinnen, kaarden en wol-bewerking, u kunt de boeken kopen. Ikzelf ben helaas niet aanwezig maar gedreven vrijwilligers kunnen u helpen.

De entree is gratis, er is van alles te zien en te doen voor jong en oud.

Lokale producten, oldtimers, oogstmethoden, klederdrachten, ambachten en activiteiten.

                                        Kortom een leuk dagje uit !

(oogstfeestwolphaartsdijk.nl)

 

 

Nieuw verkooppunt voor De Boekenwurm in KATS !!!

In Kats is een schuur die intensief wordt gebruikt om te "knutselen" Na wat research zag ik dat er al vele katten zijn uitgezaagd, er een kerstmarkt is georganiseerd en er vele, voornamelijk houten voorwerpen te koop zijn, ik zag vogelhuisjes, allerlei decoraties en nog veel meer, de opbrengsten hiervan zijn bestemd voor het behoud van de Katse kerk.

De Boekenwurm werd uitgenodigd om daar wat kastjes met boeken neer te zetten en dat is gebeurd. De opbrengst daarvan is voor De Boekenwurm maar van elke 10 euro zal ik een euro schenken aan het goede doel.

Het is een mooi fietstochtje naar Kats, eventueel met het overzetveer Wolphaartsdijk-Kortgene en vice versa (hoopsportvisserijfietsveer.nl) of over de sluizen van het Katse Veer. Een "Rondje Veerse Meer" wordt ook regelmatig gefietst, dan kun je even bijkomen in Kats !

Veel plezier op Noord-Beveland, wellicht komen we elkaar daar eens tegen want natuurlijk zullen de kastjes in De Knutselschuur regelmatig aangevuld worden.

De Knutselschuur van Sien

Noordlangeweg 5 Kats

Openingstijden: dagelijks van 13.00 -17.00 (behalve zondags)

THRILLERWEKEN

Over 10 dagen beginnen de THRILLER-WEKEN   -   26 Mei tot 18 Juni 2023

Tsjonge, wat bestaan er veel soorten thrillers, De Boekenwurm heeft zich er eens in verdiept: literaire, historische, actie, relatie, legal, bestseller, spionage, psychologische, perfecte, meeslepende, avonturen, enz. enz. enz.

Tijdens die thriller-weken, dus van 26 mei t/m 17 juni, staan er, voorin in de winkel bij supermarkt De Koster/Boon’s Markt in Wolphaartsdijk, kastjes met allerlei thrillers.

De thrillers staan al klaar in kratten bij De Boekenwurm. Er zullen de komende tijd ook nog thrillers online worden ingevoerd om te verkopen via de online verkoop-kanalen.

Pak, naast uw dagelijkse boodschappen in de winkel, een tweedehands thriller mee voor 0,50 per stuk, contant te betalen in het spaarvarken. Breng ze aub niet terug want De Boekenwurm wil er vanaf. De kastjes worden tijdens de thrillerweken, van ma. t/m vrij. dagelijks aangevuld.

  • € 0,50 voor enkele uren spanning en leesplezier ! 

En voor de echte durfals: pak de fiets, peddel naar de Egbert Petruspolder voor nog veel meer spannende boeken. (do.middag 14.00 – 16.00)

De THRILLER-WEKEN   zijn een landelijke initiatief van het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek)

 

  • Waar ? Boon’s Markt Hoofdstraat 37 Wolphaartsdijk
  • Wanneer ? 26 mei t/m 17 juni
  • Organisatie ? De Boekenwurm E.P.polderweg 1 W’dijk

 

 

Zoons - handleiding voor moeders 2009

14 mei 2023

Toen het leven nog overzichtelijk was maakten ze op school een knutselwerkje, dat werd dan leuk ingepakt al naar gelang welke juf er voor de groep stond en 's morgens overhandigd op moederdag.

Maar anno 2023; eindelijk een weekend met heerlijk weer, word ik wakker geappt, is er een Bluesfestival in Kwadendamme, wordt Feyenoord kampioen.... Het boekje Zoons is véél te laat uitgegeven, in 2009. De zelfgebakken appelcake is heerlijk en er zijn gelukkig nog 364 dagen in een jaar en de knutseltjes zie ik elke dag als ik in bed lig. Loveyouboys.

Pagina's