Polderpioniers

Hè, mijn boek is uit.................jammer !!!

Als boekverkoopster gaan er heel veel boeken door mijn handen, soms leg ik een boek apart om misschien zelf eens te lezen, dit was zo'n boek: Polderpioniers van Marian Rijk 2016

Ik las het in één ruk uit en ik vind het jammer dat het uit is. Waarom dit boek op het stapeltje kwam? Op de cover staan koeien, daar heb ik iets mee, ik vind het leuke dieren, ooit leerde ik melken bij Bep en Cor en sindsdien (dus al een jaartje of 40) heb ik een zwak voor deze dieren, ooit had ik er zelf één, Klazien, maar dat is weer een apart verhaal. De titel: Polderpioniers intrigeerde, ik woon in de polder tussen de boeren en dan de naam van de auteur: Marian Rijk klinkt bekend in de oren, een erg Zeeuwse naam en dan zeker in de Zak van Zuid-Beveland, waar ik ben opgegroeid.

Het boek is fantastisch, het is het verhaal van een boerenfamilie van 1857 tot nu.... de auteur is een kleindochter van de 2 hoofdpersonen in het boek Kees Rijk en Naan Lodiers. In de beschrijving van dit familieverhaal komen allerlei wetenswaardigheden en gebruiken aan de orde mbt erfopvolging, dagelijks leven, boerenleven, tegenslagen, de oorlog, armoede, de ramp, onderlinge verhoudingen in families, reizen, geschiedenis, doorzettingsvermogen, enz enz.

De namen die in het boek voorkomen, Katholieke namen vanuit de Zak van Zuid-Beveland, ik bracht vroeger de rekeningen rond voor mijn vader, zeer herkenbaar. En ook in die boerderij in Kruiningen van de familie van Hootegem, ben ik een keer geweest vanwege de band die daar oefende.

Ik begrijp nu sommige dingen beter, mijn opa van vaderskant was ook een soort keuterboer, zijn broer had de grote boerderij..... Mijn vader en moeder komen uit een Zeeuws protestants en Belgisch katholiek milieu..... Mijn bomma en bompa vanuit het Nederlandse en Belgische loodswezen, de oorlog, de crisis, de watersnood, armoede, tegenslagen, standen.....