't Is alwéér Joelfeest !! Vuurtje stoken ?

Datum: 
21 december 2018
Tijd: 
vanaf 17.00 uur
Plaats: 
Egbert Petruspolderweg 1 Wolphaartsdijk

KOM NAAR DE POLDER OM HET JOELFEEST TE VIEREN !
Binnen brandt de houtkachel zéker, buiten kunnen we ook proberen een vuur aan de praat te houden, breng eten en drinken mee !!!

Joeltijd is het als de winterzonnewende plaatsvindt. Het is het dieptepunt van het jaar. Na Midzomer zijn de dagen almaar korter geworden. En in onze beleving lijkt het of, in de twaalf dagen na de winterzonnewende, de daglengte niet weer langer wordt. Het is de tijd waarin de zon stil staat, het rad van de tijd is vastgevroren. De zon is betoverd. Joeltijd, de krachten van de chaos ruiken hun kans. De twaalf donkerste nachten worden niet voor niets de ruwe nachten genoemd. De zinnen worden begoocheld, tovenarij en spokerij hangt in de lucht. Het zijn de nachten waarin de doden rondgaan, om aan de zijde van de levenden tegen de krachten van chaos te strijden. De Goden, de overleden voorouders en de levenden, de gehele gemeenschap dus, werken op dit scharniermoment van het jaar samen. Het Joelfeest wordt intens en heftig gevierd. Offer en feestmaal, schieten, hoornblazen, klokluiden, joelen, uitroken, fakkelen en branden van vuren. Alles moet op alles gezet worden, zodat de kruier het joelrad weer in beweging zet, en het mysterieuze levensbeginsel in de moederschoot kan gaan spruiten. De zon moet herrijzen en de natuur herleven, alleen dan kan de mens overleven. Joel is levensvernieuwing!

bron: http://www.nederlandsheidendom.net/HET%20JOELFEEST%20-%20leidraad.pdf

KOM NAAR DE POLDER OM HET JOELFEEST TE VIEREN !

Binnen brandt de houtkachel zéker, buiten kunnen we ook proberen een vuur aan de praat te houden, breng eten en drinken mee !!!

https://www.youtube.com/watch?v=DIx3aMRDUL4